ALARMANTNE BROJKE Djevojčice u Hrvatskoj sve se ranije odlučuju na dijetu mršavljenja

0
130

Mlade djevojke i mladići u Hrvatskoj sve ranije odlaze na dijetu jer su nezadovoljni svojom tjelesnom masom, upozoravaju iz Centra za poremećaje hranjenja BEA. Procjenjuje se da je svojom težinom nezadovoljno oko 40 posto dječaka i 50 posto djevojčica u dobi od 15 godina, a njihov broj iz godine u godinu raste.

<

– Poremećaj hranjenja psihički je problem s visokom smrtnošću i teškim tjelesnim posljedicama, pogotovo kod adolescentica. Taj poremećaj prate i mnogobrojne predrasude, a njegovim je posljedicama pogođena i cijela pacijentova obitelj. Budući da broj pacijenata raste, poremećaj hranjenja predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem – ističe psihijatar Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

<

Inače, od anoreksije, bulimije i nespecifičnih poremećaja hranjenja u Hrvatskoj boluje više od 40.000 osoba, većinom djevojčica i mladih žena u dobi od 12 do 30 godina. – Odlazak na bilo koju vrstu stroge dijete kod mladih adolescentica povećava rizik od razvoja poremećaja hranjenja 18 puta – kažu iz Centra BEA.