Bez srama: Pet pitanja o kontracepciji koje mora postaviti svaka žena

0
163

Korištenje zaštite tokom seksualnog odnosa znak je odgovornosti, brige za svoje tijelo i zdravlje.  Mnoge žene srame se postavljati pitanja o kontracepciji svojim ginekolozima, ali za to nema nikakva valjanog razloga.  U nastavku pročitajte sve što morate znati o metodama zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

1. Koja je najbolja kontracepcija?

Doktori se slažu kako je najbolja metoda kontracepcija za seksualno aktivne osobe takozvana ”dvostruka metoda”. Ona uključuje korištenje kondoma (jedino sredstvo koje štiti od spolno prenosivih bolesti) u kombinaciji s pilulom, spiralom, flasterom ili nekim drugim kontracepcijskim sredstvom.

2. Kako mogu odabrati najučinkovitiju metodu za sebe?

Sve ovisi o vašem životnom stilu i potrebama. Neko ne može biti discipliniran i svaki dan u isto vrijeme popiti tabletu. Zato je najbolja metoda zaštite, tj. kontracepcijsko sredstvo ono koje možete koristiti točno prema uputama i dosljedno, a u odabiru će vam pomoći vaš ginekolog.

3. Što je to unutarmaternična kontracepcija? 

To je reverzibilna metoda kontracepcije uz pomoć intrauterinog uloška (intrauterine device – IUD) koja se u posljednjih nekoliko godina pokazuje kao najpouzdanije sredstvo za sprječavanje neželjene trudnoće. Intrauterini uložak postavlja ili uklanja ginekolog i u pitanju je dugotrajno kontracepcijsko sredstvo koje može trajati i nekoliko godina.

4. Postoji li razlog za korištenje pilule nevezan uz trudnoću?  

Naravno, mnoge hormonalne metode koriste se za liječenje raznih zdravstvenih stanja. Ako imate jake grčeve tokom menstruacije i obilna menstrualna krvarenja, ginekolog će vam propisati upravo kontracepcijske pilule kako bi regulirao vašu menstruaciju.

5. Što sve moram znati o piluli za “jutro poslije”?

Ona sadrži veću dozu hormona koji se nalaze u kontracepcijskim pilulama i sprječava početak procesa oplodnje. Što je prije uzmete, to bolje, ali funkcionira i ako se uzme u periodu između 2 do 5 dana nakon odnosa. .