Bez srama: Pet pitanja o kontracepciji koje mora postaviti svaka žena

0
198

Korištenje zaštite tokom seksualnog odnosa znak je odgovornosti, brige za svoje tijelo i zdravlje.  Mnoge žene srame se postavljati pitanja o kontracepciji svojim ginekolozima, ali za to nema nikakva valjanog razloga.  U nastavku pročitajte sve što morate znati o metodama zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

1. Koja je najbolja kontracepcija?

<

Doktori se slažu kako je najbolja metoda kontracepcija za seksualno aktivne osobe takozvana ”dvostruka metoda”. Ona uključuje korištenje kondoma (jedino sredstvo koje štiti od spolno prenosivih bolesti) u kombinaciji s pilulom, spiralom, flasterom ili nekim drugim kontracepcijskim sredstvom.

2. Kako mogu odabrati najučinkovitiju metodu za sebe?

Sve ovisi o vašem životnom stilu i potrebama. Neko ne može biti discipliniran i svaki dan u isto vrijeme popiti tabletu. Zato je najbolja metoda zaštite, tj. kontracepcijsko sredstvo ono koje možete koristiti točno prema uputama i dosljedno, a u odabiru će vam pomoći vaš ginekolog.

3. Što je to unutarmaternična kontracepcija? 

To je reverzibilna metoda kontracepcije uz pomoć intrauterinog uloška (intrauterine device – IUD) koja se u posljednjih nekoliko godina pokazuje kao najpouzdanije sredstvo za sprječavanje neželjene trudnoće. Intrauterini uložak postavlja ili uklanja ginekolog i u pitanju je dugotrajno kontracepcijsko sredstvo koje može trajati i nekoliko godina.

4. Postoji li razlog za korištenje pilule nevezan uz trudnoću?  

Naravno, mnoge hormonalne metode koriste se za liječenje raznih zdravstvenih stanja. Ako imate jake grčeve tokom menstruacije i obilna menstrualna krvarenja, ginekolog će vam propisati upravo kontracepcijske pilule kako bi regulirao vašu menstruaciju.

<

5. Što sve moram znati o piluli za “jutro poslije”?

Ona sadrži veću dozu hormona koji se nalaze u kontracepcijskim pilulama i sprječava početak procesa oplodnje. Što je prije uzmete, to bolje, ali funkcionira i ako se uzme u periodu između 2 do 5 dana nakon odnosa. .