Čudesna dejstva sode bikarbone koja niste znali da postoje !

0
156

Soda bikarbona predstavlja nevjerovatnu suspstancu koja vam može pomoći na bezbroj načina. Što je najbitnije, ne škodi životnoj sredini. Možete da je svakodnevno koristite, a život će vam umnogome biti lakši.

Odlična je za veš

<

Kada koristite sodu bikarbonu direktno na odjeći ili u veš mašini uspjet ćete da: omekšate veš i eliminirate neprijatne mirise, uklonite žute mrlje, poboljšate efekat izbjeljivača, uklonite mrlje od voća, vina, masti i mastila.

Koristi i u kuhinji

Veoma je efikasna i skroz je prirodna susptanca za čišćenje. Kada je stavite na spužvu ili krpu možete da uradite štošta sa njom: da očistite mikrovalnu, da uklonite masne mrlje sa drvenog namještaja, da eliminirate neprijatne mirise sa daske za siječenje, da očistite staklene kuhinjske elemente, da uklonite mrlje od kafe i čaja, da sperete pesticide sa voća i povrća i da od ukaljanih šerpi dobijete nove jednostavnim čišćenjem.

Kuća će da blista

<

Potrebno vam je višenamjensko sredstvo za čišćenje? Nema problema, potrebno je samo da sodu bikarbonu rastvorite u vodi i da tu tečnost koristite u sljedeće namjene: čišćenje nakita i poliranje hromiranih elemenata, dezinfekcija toaleta i kupatilskog poda, uklanjanje mrlja od markera, čišćenje rešetke od roštilja, izbjeljivanje patika, pranje i zaštita namještaja od pruća, pranje plišanih igračaka, uklanjanje rđe.

Uklonit ćete neprijatne mirise

Koristi se kao odličan neutralizator. Nanesite sodu bikarbonu na vlažnu krpu i pomoću nje možete da: osvježite miris iz obuće, uklonite neprijatne mirise sa šaka, uklonite mirise iz frižidera, eliminišete smrad iz kanti za smeće, uklonite neprijatne mirise iz dušeka, ali i da neutralizirate miris urina kućnih ljubimaca.

Korisna za kuhanje

Soda bikarbona može se naći praktično u svačijoj kuhinji, a možete je koristiti i kad pripremate jela da: omekšate meso koje pečete, krompir pire bude još paperjastiji, neutralizirate kiselost đusa, se oslobodite mirisa i ukusa sirćeta ukoliko ste ga stavili previše ili da spriječite mlijeko da se usiri.

Dobra je za neke bolesti

Rastvorite malo sode bikarbone u vodi i dobit ćete tečnost sa brojnim namjenama: pomaže pri varenju, smanjuje gasove, smiruje dosadan svrab, smanjuje bol krajnika, pomaže kod zapušenog nosa, uklanja bol u zglobovima, liječi ranice u ustima.

Njeguje zube

Soda bikarbona može da se koristi čak i kao stomatološki proizvod: uklanja mrlje sa zuba i sprečava pojavu kamenca, oslobađa od lošeg zadaha, pomaže kod zapaljenja desni, liječi ispucale krajeve usta, a pomaže i kod čišćenja zubne proteze.

Prijatelj je kože i kose

Možete je koristiti na različite načine: da biste spriječili iritaciju kože poslije brijanja, u borbi protiv mitisera i bubuljica, da uklonite toksine sa kože, da operete kosu bez šampona, da eliminirate perut, da omekšate kožu na laktovima i koljenima.

Bonus:

Možete služiti za gašenje požara, koristi se kao insekticid, pomaže u oslobađanju od mrava, eliminira korov….