Kako se boriti protiv vrućine

0
57

Redovno tuširanje ili kupanje u rashlađenoj vodi, kao i stalan unos tečnosti, prije svega vode, dobar je način da se, prema savjetima stručnjaka, rashladite za vrijeme tropskih temperatura koje su pogodile regiona. Građanima se savjetuje da nose laganu, komotnu odjeću od prirodnih materijala, svijetlih boja, i ukoliko izlaze napolje, da obavezno nose šešir ili kapu sa širokim obodom, kao i naočare za sunce.

Lijekove treba držati na temperaturi ispod 25 stepeni ili u frižideru. Preporučuje se korištenje pamučne posteljine. Takođe, preporučuje se izbjegavanje alkohola i smanjenje unosa kafe i gaziranih bezalkoholnih pića, kao i uzimanje manjih, a češćih obroka, uz izbjegavanje hrane sa visokim sadržajem proteina.

Građani bi trebalo da se trude da im životni prostor uvijek bude rashlađen, a idealno bi bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepena tokom dana, odnosno ispod 24 stepena tokom noći. To je posebno važno za djecu uzrasta do dvije godine, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike.

Ne ostavljajte djecu ili ljubimce u automobilu!

<

Potrebno je izbjegavati boravak napolju u toku najtoplijeg dijela dana, od 10 do 17 sati, kao i naporne fizičke aktivnosti. Ni u kojem slučaju ne bi trebalo ostavljati djecu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima. Ukoliko osjećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili glavobolju potražite pomoć i što je prije moguće pređite u ohlađen prostor i izmjerite tjelesnu temperaturu.

Preporučuje se, da u toj situaciji, popijete nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature. Ukoliko se jave bolni grčevi u mišićima trebalo bi se skloniti u hlad ili u rashlađeni prostor, početi postepeno sa unosom tečnosti, najbolje vode, a ukoliko toplotni grčevi potraju duže od jednog sata trebalo bi potražiti ljekarsku pomoć.

Preporuka je i da, u slučaju da neko kod članova porodice ili drugih ljudi primjeti toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva i nesvesticu, odnosno gubitak svjesti, odmah pozove hitnu pomoć, a osoba rashladi haldnim oblogama i rastereti viška odjeće. Stručnjaci apeluju na građane i da redovno provjeravaju kako su članovi porodice, prijatelji i komšije, koji žive sami.

Kako pravilno koristiti klima uređaj

Cilj ugradnje klima uređaja u prostorije je osigurati prijatnije životne i radne uslove. Njihovo korištenje može imati i negativne posljedice koje je vrlo lako izbjeći ukoliko se pridržavate osnovnih pravila. U protivnom bi i vi mogli završiti kod ljekara s nekim od simptoma koji se manifestuju kao hronična upala sinusa, jaka glavobolja ili ukočeni mišići. Ove zdravstvene tegobe koje pogađaju i mlađe i starije osobe su posljedica korištenja rashladnih uređaja tj. nova epidemija prouzrokovana sve većom dostupnošću tehničkih aparata.

Klima uređaji koji su danas neophodni, a samim tim i dostupni gotovo svima, razlog su velikih gužvi u ordinacijama tokom ljetnih mjeseci. Razlika između vanjske i unutrašnje temperature ne smije biti prevelika, tačnije veća od 7 do 10 stepeni, u protivnom organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promjeni temperature i dolazi do ‘šoka’ koji negativno utiče na zdravlje.   Dugotrajno izlaganje hladnoći utiče i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena pa se i sve druge aktivnosti u mišićima, krvnim žilama i živcima odvijaju sporije.

Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, nakon toga klima uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na vanjsku temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podnio ‘temperaturni šok’.   Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima jer vrlo lako boravak u klimatizovanom prostoru može dovesti do upale uha.

Održavanje i čišćenje klima uređaja je takođe važno. Filter kroz koji izlazi rashlađeni zrak treba čistiti barem jednom godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. U sezoni korištenja klima uređaja preporučljivo je i dezinfikovati uređaj odgovarajućim sredstvom.   Klima uređaj nikad ne smije duvati direktno u vas. Takođe, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku zraka.

Pravilnom radu ože smetati i namještaj u koji klima duva pa ako je potrebno, napravite razmještaj namještaja za optimalan rad klima uređaja.   Obratite pažnju na to koliko vrućine uđe kroz prozor tokom dana za ekonomičnije trošenje struje.

To je bitno jer što se klima ‘bori’ s više vrućeg vazduha to će jače raditi i tako će se trošiti više struje. Zavisno o tome koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše vrućine ušlo u prostoriju. Tako ćete klima uređaju olakšati posao te mu produžiti vijek trajanja, a i potrošićete manje struje, dakle i manje novaca.

Ukoliko ne posjedujete klima uređaj, postoji nekoliko trikova koji vas mogu rashladiti

Preporučuje se prostiranje vlažnih čaršava na otvorene prozore, kako bi se rashladio vazduh u prostoriji, ukoliko nema klima uređaja, jer ventilatori mogu djelimično da rashlade prostoriju, ali pri temperaturi višoj od 35 stepeni ne mogu da spreče opasnost od tegoba izazvanih toplotom.

Svoj dom možete rashladiti kao klima uređajem samo pomoću klasičnog ventilatora ako se poslužite nekim trikovima. Radi se i jednostavnim metodama koje neće ugroziti vaš kućni budžet, a temperatura u prostoriji će postati puno ugodnija za život. Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Kako ventilator duva po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji vazduh. To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada samo dodajte novi.

Slično je kao u prvom primjeru, ali umjesto kockica leda stavite plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Ovaj način je čak i bolji jer se radi o velikim komadima leda koji će se sporije topiti od kockica.   Kod ovog načina rashlađivanja prostorije možete koristiti ili kockice leda ili zaleđenu vodu u bocama.

Jedno ili drugo zamotajte u peškir, zavežite dva kraja špagom i objesite između dvije stolice. To stavite ispred ventilatora. Ispod peškira stavite posudu u koju će kapati rastopljen led. Ukoliko nemate mogućnost da rashladite svoj dom, bilo bi dobro da provede dva do tri sata dnevno u rashlađenom prostoru van kuće.

Namirnice koje će vas najbolje rashladiti

Ako ste na dijeti i ne smijete da se rashladite jednim ukusnim sladoledom, probajte njegove zdravije alternative. Ne morate pojesti sladoled kako biste se rashladili, jer se možete odlučiti i za njegove zdravije alternative u vidu voća i povrća – pogotovo ako ste na dijeti u kojoj je zabranjeno konzumiranje bilo kakvih slatkiša, pa čak i sladoleda.

Lubenica

Lubenice su pravo ljetno povrće koje mnogi vole da jedu tokom vrelih dana. Bogate su vodom, pa su odlično osvježenje koje može predstavljati ukusan desert ili jedan cijeli obrok. Možete je iskombinovati sa mnogim vrstama voća i napraviti ukusnu salatu. Takođe možete napraviti ledeni smuti-šejk sa dosta leda.

Salata sa heljdom

Ali ne bilo koja salata, već salata od heljde. Heljda je mnogo bolja od ostalih žitarica i spada u integralne namirnice koje se preporučuju za konzumiranje kada ste na dijeti. Skuhajte heljdu, procijedite je i sačekajte da se ohladi. Zatim joj dodajte paradajz, krastavac, limunov sok, svo svježe povrće koje možete da kupite i napravite odličnu rashlađujuću salatu.

Krastavac

<

Kao i lubenica, krastavac je povrće koje je bogato vodom, pa samim tim predstavlja namirnicu koja odlično rashlađuje. Sa njim možete takođe napraviti ukusnu salatu, zajedno sa paradajzom, patlidžanom ili tikvicama.

Paradajz

Paradajz je jedna od namirnica koje čine obavezni dio svake salate. Pored činjenice da često igra tu “ulogu”, paradajz je bogat mnogobrojnim nutrijentima i osvježavajućim okusom.

Grejpfrut

Grejpfrut je voće omiljeno među onima koji žele da skinu višak kilograma, iako ima pomalo gorak ukus. Ako želite da se dobro rashladite napravite sok od svježeg grejpfruta sa malo leda ili pojedite svježu voćku.