Kupka koja pomaže kod vaginalnih gljivičnih infekcija!

0
324
Vaginal or urinary infection and problems concept. Young woman holds paper with SOS above crotch.

Imate problema s gljivicama i ne možete se riješiti vaginalne gljivične infekcije? Donosimo vam recept za kupku koju možete da napravite kod kuće!

Doktorica Ksenija Krajina Pokupec kaže da se terapija spolja svodi na kupku od vrkute / virka, a ako nemate vremena i volje za kupku, operite se u jačem čaju od vrkute ili čaj upotrijebite na namočenom ulošku kao oblog. Oblog se može ponoviti nekoliko puta, a mijenja se kada se posuši tj. kada ga više ne osjećate.

Nakon kupke dva puta dnevno se maže kremom

“Kupku često pravim i od hrastove kore, sljeza, kamilice, lavande, ali sve ovisi o dobi pacijentkinje i jačini gljivične infekcije. Nakon kupke, a i inače svaki dan dva puta se treba namazati myko kremom protiv gljivica. Krema je od antimikotičnog bilja – kadulje, lavande, geranija, čajevca, eukaliptusa. Uz dodatak nevenovog ili kantarionovog ulja s protivupalnim djelovanjem. Ulje će ujedno s odabranom prirodnom masnom podlogom i hidrolatom, oblagati, štititi i liječiti sluznicu. Umjesto kreme mogu u terapiji ordinirati i vaginalete protiv upala i Candide”, kaže ona.

Terapija propolisom

Ako su gljivice prisutne na koži između nogu, ispod grudnjaka ili na prstima i noktima terapiju treba pojačati s myko tonikom od sličnog, već navedenog bilja.

“S tonikom se oboljelo područje dobro namoči i istrlja, a kad se posuši, nakon par minuta, dodatno se namaže myko kremom. Za osobe koje nisu alergične na propolis u obzir može doći i tinktura propolisa ili se propolis ukomponira u kremu. Iz ličnog iskustva ne bih preporučila ulja i masti jer zatvaraju pore na koži pa koža ne diše, nego se znoji i stanje zna postati i gore nego što je bilo. Ista terapija vrijedi i za muškarce. Čaj i kapi za piti te krema za mazanje”, kaže doktorica Krajina Prokupec.