Kvalitetan seks smanjuje bol deset puta bolje od analgetika .

0
176

Ako imate redovan seks bićete zdraviji, pokazala su istraživanja.  U suprotnom, ako iz nekog razloga trpite seksualnu apstinenciju, poslije izvjesnog vremena možete se suočiti sa neobičnim lupanjem srca, probadanjem u grudima, kočenjem ruku, glavoboljom, nesanicom, depresijom…

Ovo se posebno odnosi na žene, ističu stručnjaci. Uredan seksualni život je, prije svega, dobar za srce i cirkulaciju. Tokom odnosa srce ima i do 150 otkucaja u minutu, što predstavlja odličan trening. Ako seksualne odnose upražnjavate tri puta nedjeljno, rizik od srčanog udara se duplo smanjuje, izračunali su stručnjaci.  Kvalitetan seks smanjuje bol i do deset puta bolje od analgetika, tvrde stručnjaci.

Osim toga, seksualno aktivna osoba je manje podložna prehladama, gripu i infekcijama, tvrde naučnici. Za vrijeme seksualnog odnosa žensko tijelo proizvodi duplo više estrogena, što se prepoznaje po sjajnijoj kosi i mekšoj koži. Estrogen je za žene veoma važan jer štiti srce, a dugoročno spriječava pojavu Alchajmerove bolesti i osteoporoze.  Znojenje, koje je uglavnom obavezan pratilac, dovodi do čišćenja pora što kožu čini sjajnijom i otpornijom na pojavu dermatitisa. .