Pogledajte zabranjene epizode Tom i Jerrya !

0
318

Studio Warner odlučio je da na svojoj DVD kolekciji crtanih filmova o Tomu i Jerryu, koji su sedam decenija svojim ludim jurnjavama uveseljavali djecu i odrasle, izostavi dvije politički nekorektne epizode, što je izazvalo gnjevnu reakciju fanova ovih crtića.

<

Iz Zlatne kolekcije avantura Toma i Jerrya 2013. godine izostavljene su dvije epizode “Casanova Cat” iz 1951. i “Mouse Cleaning” iz 1948. koje se, zbog rasističkih nota, i rijetko prikazuju na TV-u. DVD se još nije našao u prodavnicama, ali su kupci koji su preko Amazona naručili kolekciju bjesni zbog odluke da se neprimjerene epizode izbace. – Kultura se uvijek odražavala i u crtićima i, iako možda nije bila dobra, postojala je.

Šteta je izbaciti dijelove historije iz kolekcije samo zbog toga što PR službe brinu zbog nečega što se dogodilo u prošlosti – naveo je jedan kupac.

<

– Ove kolekcije namjenjene su odraslim kolekcionarima. Zašto nas onda tretirate kao djecu – dodao je drugi. Na Facebooku je, takođe, pokrenuta kampanja kojom se poziva na povratak zabranjenih crtića. Naime, u epizodi “Casanova Cat” Tom pokušava da impresionira bogatu mačku otpuhivanjem dima od cigare Jerryu u lice, čime ga je zacrnio, i tjeranjem da pleše domorodački ples.

U epizodi “Mouse Cleaning” Tom se pojavljuje sa zacrnjenim licem od pepela i prašine kako bi zavarao služavku da pomisli da priča sa crncem. I pored upozorenja stručnjaka da je nemoguće zaobići te epizode u vremenu interneta, kompanija Warner oglasila se kratkim saopštenjem u kome navodi da su “smatrali da je određeni sadržaj neprimjeren ciljanoj publici zbog čega su neke epizode isključene iz kolekcije”.

Hana i Barbera napisali su, producirali i režirali 114 filmova s Tomom i Jerryem od 1940. do 1957. godine.