Pregled očiju s četiri godine može spasiti vid kod male djece

0
104

Slabovidnost kod djece je moguće izliječiti u 90 posto slučajeva kao se otkrije s djetetovih četiri godine. Od ambliopije ili smanjene oštrine vida pati osam posto pregledanih četverogodišnjaka. Predstavnik klinike za očne bolesti i upravnik bolnice Sveti Duh, profesor Mladen Bušić 2011. godine je pokrenuo pilot projekt “Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba”, kojim se u tri godine provjerio vid 16.000 zagrebačkih mališana.

<

Rezultati su pokazali simptome ambliopije u oko osam posto pregledanih, a kako se centar za vid razvija do djetetove 7. godine, u 90 posto slučajeva slabovidnost je moguće izliječiti ako se na vrijeme otkrije, a u preostalih deset posto slučajeva značajno ublažiti.  Ambliopija ili slabovidnost je vodeći uzrok sljepoće na jednom oku. Javlja se kod 3200 djece na 40.000 novorođenčadi. Ne liječi li se u ranom periodu, slabovidno oko više nikad neće moći povratiti dobar vid, a može dovesti i do sljepoće.

<

Igra skrivanja

– Slabovidnost je stanje u kojem naočale više ne mogu pomoći da dijete jasno vidi. Dijete s četiri godine može imati jednaku količinu dioptrije kao i kad napuni sedam, no s četiri godine korekcija vida naočalama pomoći će mu da razvije 100 posto vida. Ako naočale dobije tek sa sedam godina, velika je vjerovatnost da se vid više neće razviti u svojem punom opsegu – pojasnila je voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam, doc. dr. Mirjana Bjeloš.

Na oftalmološkom pregledu kroz igru sakrivanja sad jednog, sad drugog oka testira se vidna oštrina na blizinu i daljinu, a uz standardizirane testove, ovisno o nalazu, dijete će se dalje terapijski i dijagnostički zbrinjavati. Dr. Bjeloš dodaje kako su pregledi bezbolni i prilagođeni četverogodišnjacima koji već znaju dati odgovore na postavljena pitanja. Do sada se test vida radio samo pri upisu u osnovnu školu, kad je za liječenje ambliopije već kasno.

Dan ambliopije,12. septembra

Uz Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti, Hrvatska se može pohvaliti da je jedina zemlja u svijetu koja ima Nacionalni dan ambliopije i Nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti. Predstavljen je 11. septembra, dan uoči Nacionalnog dana ambliopije, a vrhunac je aktivnosti prof. Bušića i njegova tima iz Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh. .