Prehrana osoba s hipotireodizmom: Izbaciti bijelo brašno, a birati voće

0
188

Usporeni rad štitnjače ili hipotireodizam stanje je usporene aktivnosti štitnjače, stanja koje zahtijeva poseban tip prehrane. Ako je u pitanju i Hashimoto, autoimuna bolest štitnjače, važnost prehrane je tim veća.    Hipotireodizam je ozbiljna dijagnoza, koja nerijetko rezultira debljanjem, sa posljedicom otežanog mršavljenja i regulacije normalne tjelesne mase.

<

Uz usporeni rad štitnjače, prisutni su dodatni simptomi i stanja koja dovode do začaranog kruga pri nastojanju da se izgube prekomjerni kilogrami, ali prije svega, da se hormoni dovedu u normalne raspone vrijednosti. Dolazi i do opstipacije i probavnih smetnji nerijetko propraćenih čestim osjećajem napuhanosti, napada prejedanja povezanih s osjećajem umora i klonulosti, nedostatka energije, što je posljedica hormonski uvjetovanog snižavanja bazalnog metabolizma, napada prejedanja namirnicama bogatima jednostavnim ugljikohidratima (kao brzim i visokokaloričnim izvorima energije).

Nakon unosa takvih namirnica, dolazi do takozvane postprandijalne depresije, koja, pak, doprinosi ukupnoj metaboličkoj depresiji, a koja je u biti posredovana hipotireozom.  Čarobne formule nema, ali postoje osnovne preporuke s kojima se treba suočiti kod usporenog rada štitnjače i dijetoterapijski se suočiti s dijagnozom.

<

Poželjno je u prehrani posve izbaciti ugljikohidrate koji dolaze iz bijelog brašna, oguljenog zrna (bijeli hljeb, tjestenina, riža, keksi). Zato klasični ugljikohidratni obroci, poput doručaka bogatih žitaricama, glutenom i šećerima, ne bi smjeli biti na jelovniku oboljelih. Često prekomjeran unos ugljikohidrata znatno smanjuje inzulinsku osjetljivost, koja je i u hipotireozi ionako smanjena.

Jedete li voće, neka jedino voće koje ne jedete bude banana. Kada je u pitanju bobičasto voće, neka borovnice, maline, šumsko voće budu prvi izbor. Ako niste tjelesno aktivni, svakako uvedite trening u svoju rutinu i higijenu življenja. Trening snage, odnosno otpora, preporuka je kod ovakvog stanja, uz dobro i stručno vodstvo kineziologa.

Više mišićne mase znači, ujedno, i više inzulinskih receptora i veći uspjeh u borbi s hipotireozom.  Slabo aktivna štitnjača kod žena vrlo često dovodi do uvećanja vrijednosti holesterola u serumu. Masti su izuzetno bitne kod hipotireodizma i zato potencijalno proupalne masti, suncokretovo, biljno i sojino ulje te margarine treba smanjiti ili eliminirati iz prehrane, a povećati unos maslinovog ulja, orašastih plodova te redovno konzumirati plavu ribu. Dobar izbor su laneno ulje, lanene i čija sjemenke i omega-3 iz badema i oraha. .