Učinite svoju jutarnju kafu zdravom opcijom za početak dana

0
80

Često se vodi polemika među zagovornicima zdrave ishrane i postavlja pitanje da li je kafa uopšte zdrava. Odgovor je da kafa ne mora nužno biti nezdrava. Naravno, ukoliko se dostojno pridržavate određenih pravila. Otkrivamo vam pet načina na koje možete jutarnju kafu učiniti zdravijom opcijom. 

Sami kuhajte kafu

Bilo da pijete domaću, ness kafu ili espresso savjetujemo vam da je uvijek pripremate sami. Jer mnoge već gotove kesice kafe sadrže mlijeko u prahu ili dodatak šećera. U mnogim kafićima služe kafe koje su obogaćene nekakvim pojačivačima ukusa, sirupima, a nerijetko i neutralnom pavlakom. Zato je najsigurnije da sami pripremate kafu.

Koristite filtriranu vodu

Kafa koju skuhate s filtriranom vodom imaće bolji ukus i biće puno zdravija u odnosu na gradsku vodu koja je tvrda i prepuna neželjenih supstanci, dok filtrirana voda ne sadrži hlor niti štetne materije poput olova ili žive.

<

Kupujte organsku kafu

Danas je barem to lakše nego ikada. U mnogim kafeterijama možete kupiti kafu iz organskog uzgoja.

Bez šećera i mlijeka

Većina ljudi u kafi “uživa” ali samo onda kada joj doda dosta šećera ili mlijeka. Tada se naročito gubi i potiskuje jak ukus kafe. Neophodno je da probate kafu bez dodatka šećera i mlijeka. Kada jednom budete probali odmah ćete osjetiti razliku koju ističemo! Ukoliko baš ne možete bez mlijeka savjetujemo vas da obično  kravlje mlijeko zamijenite mlijekom od orašastih plodova.

<

Neka vam ispijanje kafe bude ritual

Pijte kafu polako i s guštom. Ukoliko budete suviše brzo popili kafu unijet ćete previše kofeina što negativno utiče na nervni sistem. Zato ustanite ranije i polako uživajte u prvoj jutarnjoj kafi.